The Longhua Sports Center Competition

Address

Team
 

Scale
Large 

State
Scheme 

Type
Residential  Complex  Commercial  Cultural 

Time
2015 

Area
84,597㎡

Partner


The Longhua Sports Center Competition offers the opportunity to develop a project that speaks to the importance of building a strong relationship

between architecture, urbanism and the landscape.


Located in a triangle between Qingquan Road, Jianshe Road, and Meilong Road, this site stands to form a powerful public space for the city of Shenzhen,

if conceived through the lens of civic stewardship and the better public interest. Recognizing that Meilong road runs along Guanlan River, and Jianshe

its tributary, this triangle can also form an important connection the water’s edge and a promenade that reinforces the publics access, to one of

Shenzhen’s most important natural features.

Indeed, as one of the fast-growing cities in the world and now one of the largest, it is a ripe moment to consider the role of parks to serve as the lung for

the city of Shenzhen? And what better place to serve as those lungs than a sports precinct whose dimensions stand to provide a volume of greenery and

oxygen that speaks to the importance of sustainable growth. Second to this, if conceived through the environmental conditions of Shenzhen –its heat,

humidity and tropical conditions—this is also an opportunity to invent an environment that protects the public from the onslaught of direct sun, to provide

for ample cover for both shade and rain, while inviting a generous amount of light into the scheme.


As a general strategy, we have developed a philosophy to maintain the green space of the ground intact for the entire site. By achieving this, we effectively

extend the park from Qingquan Road all the way to the riverfront walk on both sides. Then, in section, we sandwich key programs both below and above

the public promenade of the park. As such, the base is treated with retail on the street, and as one enters the spaces of the precinct, some of the more

public programs such as the Public Halls, children’s Auditoria, and Elderly programs are directly accessible from the ground level.

Raised in a ‘mat building, we elevate the range of sports halls and courts above ground, to serve as the thickened roof for the entire public realm

below. The size and scale of the program produces the possibility of a ‘mat urbanism since the syncopation of programs, aerial courts and light-wells

THE HANGING GARDENS OF SHENZHEN

THE LONGHUA SPORTS CENTER COMPETITION


create a generous relationship with the ground. Large vertical pylons serve as both elevator shafts and means of egress to long-span trusses above; in turn,

the trusses are inhabitable with corridors, ramps and walkways. These trusses are, in fact, an infrastructure for green-scapes: large trellis structures on which

ivy may grow, and from which columns of greenery may hang.

This strategy attempts to form a civic monumentality out of the informal and chaotic conditions of the pieces of the city: we adopt the scale of the smaller

elements of the city –retail, small houses, courtyards and alleysin tandem with the idea of a canopy that collects them to create something larger than the

sum of their parts. As such, the fa鏰de on Qingquan Road offers a continuous veil into the project, operating at the colossal scale of the city, while its base

blends the punctuation of retail blocks as a small village with green roofs as an extension of the pedestrian scale of the south.

The character of this precinct, then, is defined by the strict order of a newly imposed running north-south, which is ideal for the sports field and outdoor

courts. From the urban mass of these courts and alleyways, the large sports field is carved as a large ‘figure, a community green that can serve as public

space when it is not used for sports. Oriented as part of the main civic promenade, the corner of Qingquan and Meilong create a gateway to the siteand

connecting to the river beyond. As a monumental axis, this serves as a civic gesture against a backdrop of more intimate streets, alleyways and courtyards

that extend the life of the city into thegreen precinct.

In sum total, the plan is flexible and functional. It has the ability to grow up, and out. It allows for varied programs and blends sports, leisure, retail, food,


and education as part of its core mission. It is also the lung of the city: the hanging gardens produce a salient feature whose results are not limited to the

mission of the program brief, but indeed exceed it: the hanging garden becomes a destination for the region at large.





上翻 下翻
关闭